A weboldal cookie-kat alkalmaz, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Elfogadja?
Termékek Menü

A szépség belülről fakad

Hogy külsőnk makulátlan legyen, ahhoz egészségesnek kell lennünk, ezen a tényen kár is lenne vitatkozni. Legszebb ruhánkat magunkra öltve az összhatás akkor lesz tökéletes, ha egészséges a hajunk, erősek a körmeink, ragyogó és feszes a bőrünk, márpedig ezek elérésében nagy szerepe van az testi lelki egészségünknek és a táplálkozásunknak: „Az vagy, amit megeszel” – hangzik a szólás is. De mit együnk, hogy szépek legyünk? Első és legfontosabb, hogy hidratáljunk. Legnagyobb kiterjedésű szervünk a bőrünk, a sejtek fontos alkotóeleme pedig a víz. Ha a bőr jól hidratált, lágy, selymes, rugalmas tapintású, fordított helyzetben pedig épp az ellenkezője igaz a bőrre. Napi 2-3 liter víz fogyasztása ajánlott, de nyáron vagy fizikai aktivitás mellett ez lehet jóval több is. Legjobb, ha szénsavmentes vizet iszunk, esetleg a vízbe friss gyümölcsöket és zöldségeket tehetünk!

Nagyon fontos, hogy lehetőleg tartsd távol magad a gyulladást okozó cukortól és a magas glikémiás indexű szénhidrátoktól. Helyette fogyassz természetes édesítőket, mint például a stevia vagy xilit, egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és sok-sok fehérjét. Ha hirtelen bonyolultnak hangzik, gondolj csak bele, hogy egy reggeli zabkása milyen jól tud esni, ráadásul jól variálható, ami miatt szinte megunhatatlan. A zab azért is jó példa, mert igen gazdag B és E-vitaminban, az ásványi anyagok közül vasat, káliumot, kálciumot, foszfort és magnéziumot tartalmaz nagy mennyiségben. Az egyik legjobb szénhidrátforrás, jó hatással van a szellemi teljesítőképességre, növeli a kitartást, a gyorsaságot és a koordinációképességet, így sportolás előtt is érdemes fogyasztani. A bőrre és a hajra is jó hatással van, akár kívülről is táplálhatjuk vele bőrünk és hajunk, mézzel keverve pakolásként is használhatjuk.

A szervezetnek szüksége van a szénhidrátokra, itt azonban a minőségen van a hangsúly: fogyassz rendszeresen zöldségeket és gyümölcsöket, minden étkezésedben legyenek jelen. Minél zöldebb, annál egészségesebb, így a spárga, a brokkoli, a spenót és a cukkini például nagyon jó választás, gyümölcsök közül pedig a bogyósok, azaz az eper, a málna és az áfonyák tartalmazzák a legkevesebb cukrot és a legtöbb antioxidánst. Az összes „álgabona” mellett az öreg köles jó barátunk, ha az egészségünket és szépségünket vesszük figyelembe. Rendszeres fogyasztása szemmel láthatóan megszépíti, rugalmassá teszi a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket. Sőt olyan esszenciális aminosavat tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet, vagyis benne van egy-egy löket boldogsághormon is. A kölest fogyaszthatjuk kásaként, de köretként is tökéletes választás, felhasználásának csak kreativitásunk szabhat határt.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus